Partner i Digidelnätverket

”Äldre lär äldre digital kommunikation och internet”

Statistiken visar att det framför allt är äldre grupper som inte har tagit till sig budskap om digitalisering. Just dessa grupper som kan ha speciell glädje av att använda digitala samhällstjänster och kan hitta gemenskap på nätet, när åldern sätter gränser med tanke på fysisk rörlighet.

Sedan starten 1997 har SeniorNet inriktat sin verksamhet på att bilda klubbar som under socialt trivsamma former utbildar om hur man använder datorer – och numera också surfplattor och smarta mobiler. Många seniorer har under årens lopp deltagit i både grundkurser och fortsättningskurser och sedan valt att fördjupa sig i hur man kan använda den digitala tekniken för fototillämpningar, släktforskning, spel och sociala kommunikation. Redan under den första tiden anordnade SeniorNet den årliga kampanjdagen SeniorSurf – ett samarbete mellan SeniorNet-klubbarna och Svensk Biblioteksförening. Evenemangen var välbesökta, gästerna fick med sig hem papperstidningen SeniorSurf med IT-artiklar och länkar för digitala vandringar på hemmadatorn. På senare år har SeniorNet-klubbar deltagit som partners i Digidelnätverkets Get Online Week och eMedborgarveckan, som nu har ersatt SeniorSurfdagen.

Hur kan SeniorNet bidra till Digidelnätverket?

Digidel står för digital delaktighet och digital delaktighet för äldre är just vad SeniorNet arbetar med. Under Digidelprojektet åren 2011 – 2013 var SeniorNet signatär och en aktiv partner som fick kontakt med flera tusen äldre, många som senare blev medlemmar i nybildade och äldre klubbar. SeniorNet har en väl etablerad verksamhet med ett 50-tal klubbar som bedriver utbildning både ensamma och i samverkan med studieförbunden och med biblioteken. Handledarna har erfarenhet av att anpassa pedagogiken till hur äldre lär. SeniorNets kursuppläggning kan ge den tid för träning, handledning och fördjupning som många äldre behöver för att känna sig trygga ute på nätet.

SeniorNet Sweden har sedan starten varit en aktiv medlem i Digidelnätverket. Under eMedborgarveckan 2015 deltog många av våra 50 klubbar i samarbete med exempelvis bibliotek. Följande klubbar deltog som självständiga arrangörer:

Karlskrona
Karlstad
Linköping
Märsta/Sigtuna
Nyköping
Tyresö
Växjö